Åpenhetsloven

1. Om virksomheten

Pensjonskassen for helseforetakene i hovedstadsområdet (PKH) er en selveiende institusjon med konsesjon fra Finanstilsynet som konsernpensjonskasse. PKH forvalter offentlig tjenestepensjon for medlemmer tilknyttet Oslo universitetssykehus HF, Akershus universitetssykehus HF, Vestre Viken HF, Sunnaas sykehus HF, Helse Sør-Øst RHF og Sykehuspartner HF. Per 31. desember 2024 administrerte PKH 108 415 medlemskap og hadde en kapital til forvaltning på 50.9 milliarder kroner.

Virksomheten er organisert innenfor to kjerneprosesser: pensjonsadministrasjon og kapitalforvaltning. Pensjonskassen har 25 ansatte, ledes av administrerende direktør og har en ledergruppe på åtte personer. Det øverste organet er styret, som består av ni medlemmer – seks oppnevnt av helseforetakene og tre av arbeidstakerorganisasjonene.

Redegjørelsen er for regnskapsåret 2024 og gir et innblikk i hvordan pensjonskassen jobber med aktsomhetsvurderinger og tiltak for å respektere menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold i PKHs rolle som innkjøper, investor og arbeidsgiver. PKH er opptatt av å respektere de grunnleggende menneske- og arbeidstakerrettigheter i hele pensjonskassens virksomhet og verdikjeder.

2. Styrende dokumenter

Styret har i strategien for perioden 2025–2028 besluttet at miljø, sosiale forhold og foretaksstyring (ESG) skal hensyntas i alle beslutninger. I tillegg har PKH:

• Etiske retningslinjer som gjelder alle ansatte og oppdragstakere (herunder drift og forvaltning av       eiendommer i datterselskaper)
• Retningslinje for interessekonflikter og habilitet
• En ekstern varslingskanal administrert av EY
• Policy for utkontraktering som setter krav til samfunnsansvarlig leverandøradferd
• Kontraktskrav til leverandører som omfatter lønn til å leve av og etterlevelse av etiske prinsipper

Disse retningslinjene og prinsippene anvendes både internt og i samarbeid med eksterne aktører, og reflekteres i produktet offentlig tjenestepensjon, ansattes arbeidsforhold og kapitalforvaltning.

3. Aktsomhetsvurderinger og vesentlig risikovurdering

PKH har gjennomført aktsomhetsvurderinger i tråd med åpenhetsloven og OECDs retningslinjer for flernasjonale selskaper. Basert på pensjonskassens karakter og kontekst vurderes risikoen for negativ påvirkning på grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold som lav.

Internt er risikoen redusert gjennom:

• Et trygt, inkluderende og helsefremmende arbeidsmiljø
• Etterlevelse av norsk arbeidslivslovgivning
• Tverrfaglig samarbeid og åpenhetskultur

PKH jobber kontinuerlig for å sikre et fullt forsvarlig arbeidsmiljø gjennom et systematisk HMS-arbeid.

Driftsmessig er leieavtaler og serviceavtaler for kontorlokaler på Skøyen inngått med anerkjent aktør, og PKH stiller kontraktsfestede krav til leverandører av renhold, kantine, lisenser på systemer og andre støttetjenester om etterlevelse av tariffbestemmelser. Tilsvarende gjelder for våre datterselskaper og deres virksomhet.

4. Kapitalforvaltning og leverandøroppfølging

PKH skal være en ansvarlig investor og eier hvor investeringer skal foretas på et forretningsmessig grunnlag samt ivareta hensynet til menneskerettigheter, arbeidstakerrettigheter, arbeidsforhold, miljø og etiske prinsipper i samsvar med etikk og  moral i den norske befolkning, og som støttes av den norske stat. Dette er forankret i pensjonskassens policy for kapitalforvaltning og policy for eiendomsinvesteringer.

Den største risikofaktoren for brudd på menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold er knyttet til kapitalforvaltningsvirksomheten. PKH utkontrakterer store deler av forvaltningen til eksterne forvaltere, og stiller følgende minimumskrav: 

• Forvalterne må i forvaltningen etterleve etiske kriterier fastsatt av Finansdepartementet for Statens pensjonsfond utland
• Forvalterne må ha en tydelig strategi for bærekraft og ansvarlig eierskapsutøvelse
• PKH kontrollerer årlig om forvalterne etterlever de fastsatte etiske retningslinjene

I due-dilligence prosesser integreres særskilte aktsomhetsvurderinger. Som hovedregel er aktsomhetsvurderinger og bærekraftforhold inntatt i fondsavtaler og «side-letters» til investeringsavtalen.

Det er gjennomført en særskilt kontroll av norske forvaltningsselskaper (hvor PKHs eksterne forvaltere er ansatt) som er underlagt åpenhetsloven for å vurdere deres etterlevelse av lovens krav. Det ble ikke avdekket brudd etter åpenhetsloven.

Det er mer informasjon om PKHs kapitalforvaltningsstrategi i denne lenken til nettsiden:
Kapitalforvaltningsstrategi - PKH Pensjonskassen for helseforetakene i hovedstadsområdet

Du kan også lese mer om PKHs bærekraftsrapportering gjennom denne lenken til nettsiden: 
Bærekraftsinformasjon - PKH Pensjonskassen for helseforetakene i hovedstadsområdet

5. Andre kritiske og viktige leverandører

PKH har identifisert at IKT-utstyr og programvareleverandører utgjør en særskilt risikokategori. Derfor har styret besluttet at leverandører av virksomhetskritiske tjenester skal: 

• Etterleve åpenhetsloven
• Forplikte seg til dokumentasjon og rapportering gjennom kontrakt

PKH har i den forbindelse rettet henvendelser til ni leverandører og følger disse opp gjennom faste, halvårlige leverandørmøter. Det er per april 2025 ikke avdekket vesentlig risiko eller faktisk negativ påvirkning på grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold i denne leverandørkjeden.

6. Tiltak ved avvik eller usikkerhet

Dersom det oppstår usikkerhet rundt en leverandørs etterlevelse av grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold, krever PKH: 

• Redegjørelse og dokumentasjon fra leverandøren
• Forbedringstiltak ved avvik 

Ved manglende forbedring kan kontraktsforholdet bli revurdert. I tråd med prinsippene for ansvarlig virksomhet søker PKH i første omgang å påvirke leverandøren til å rette opp forholdene.

Har du spørsmål om redegjørelsen kan du kontakte leder for kommunikasjon Asle Jensen på telefon 99 01 44 66 eller e-post: aej@PKH.no