Bærekraftsinformasjon

Bærekraftsinformasjon
I 2023 trådte to regelverk i kraft som har hatt direkte konsekvenser for hvordan PKH arbeider med bærekraft. Dette gjelder det reviderte tjenestepensjonsdirektivet (IORP II) og loven om offentliggjøring av bærekraftsinformasjon i finanssektoren, samt et rammeverk for bærekraftige investeringer (offentliggjøringsforordningen og taksonomiforordningen). Som pensjonskasse er PKH en «finansmarkedsdeltaker» i henhold til regelverket og tilbyr det finansielle produktet offentlig tjenestepensjon til sine medlemmer. Medlemskap oppnås automatisk gjennom arbeidsavtalen med arbeidsgiver (helseforetaket).
Krav til bærekraftsinformasjon
Regelverket pålegger pensjonskasser med porteføljeforvaltning å informere om hvordan bærekraftsrisiko er integrert i risikovurderingene ved investeringer, samt i godtgjørelsespolicyen. I tillegg skal det opplyses om eventuelle negative bærekraftskonsekvenser av investeringsbeslutninger. I 2024 publiserte PKH denne informasjonen på sin nettside, i årsrapporten, i den årlige pensjonsoppgaven til medlemmene, samt til nye medlemmer ved automatisk opptak i tjenestepensjonsordningen. Du finner mer informasjon i PKH sin kapitalforvaltingsstrategi eller i årsrapporten på våre nettsider.
Bærekraftsfaktorer er i offentliggjøringsforordningen definert som miljøspørsmål, sosiale spørsmål og personalspørsmål samt spørsmål knyttet til respekt for menneskerettighetene og bekjempelse av korrupsjon. Som følge av mangel på data som lar seg etterprøve er det per i dag vanskelig å hensynta bærekraftfaktorer ved investeringer i alle aktiva klasser. Overordnet og i effekt hensyntar derfor ikke PKH negative konsekvenser av investeringsbeslutninger for bærekraftfaktorer i henhold til EUs regelverk om offentliggjøring av bærekraftsinformasjon. Investeringene som ligger til grunn for tjenestepensjonsordningen, tar derfor ikke hensyn til EUs kriterier for miljømessig bærekraftig økonomisk aktivitet. I henhold til taksonomiforordningen artikkel 7 opplyser vi således om det følgende hva gjelder PKHs tjenestepensjonsordning:
”Dette finansielle produktets underliggende investeringer tar ikke hensyn til EU-kriteriene for miljømessig bærekraftige økonomiske aktiviteter.”
Det skjer imidlertid en utvikling på dette området som følge av EUs offensive regelverk for å fremme et nettonullutslipp samfunn innen 2050. PKH antar at det vil være mulig å i større grad få tilgang på entydig data når det gjelder bærekraftfaktorer og bærekraftrisiko om noen år, slik at det rent praktisk vil være mulig å ta hensyn til negative konsekvenser av investeringsbeslutninger for bærekraftfaktorer slik de er definert i EUs nye regelverk ved fremtidige investeringer.
PKH vil på sikt arbeide for å få tilgang til relevante data, slik at det blir mulig å ta hensyn til negative konsekvenser ved fremtidige investeringsbeslutninger. PKH ønsker å arbeide med bærekraft innenfor et rammeverk som ikke kompromitterer utsiktene til god avkastning og en akseptabel risikoprofil. Miljørisiko og andre bærekraftsrelaterte risikoer kan øke den finansielle risikoen og er derfor, fra et finansielt perspektiv, risikoer som bør unngås.
Den 26. februar ble forslaget til første del av EUs Omnibus-pakke publisert av EU-kommisjonen som en del av EUs arbeidsprogram for 2025. EU-kommisjonen presenterer forslag til forenklinger i direktiver om bærekraftsrapportering og aktsomhetsvurderinger for Europaparlamentet og Rådet. De foreslåtte endringene innebærer blant annet at betydelig færre foretak vil omfattes av kravene om bærekraftsrapportering i regnskapsdirektivet og krav om taksonomirapportering. Regelverksendringene vil først tre i kraft i EU når direktivendringene eventuelt vedtas av Parlamentet og Rådet. De foreslåtte justeringene antas EØS-relevante.
PensionEurope publiserte en pressemelding med tanker om forslaget. De understreket at åpenhet og god rapportering fra selskaper om deres bærekraftspåvirkning er viktig for pensjonsfondene som investorer, men ikke all informasjon er like nyttig, og det er nødvendig å fjerne unødvendige regler og byrder for selskaper. Videre insisterte PensionsEurope på at endringene i Omnibus-forslaget må inkluderes i revisjonen av offentliggjøringsforordningen (SFDR) for å oppnå den nødvendige harmoniseringen og for å unngå den unødvendige byrden med dobbel rapportering.
EUs taksonomi for bærekraftig økonomisk aktivitet
EUs taksonomi er et klassifiseringssystem som skal bidra til å kanalisere kapital til lønnsomme, bærekraftige aktiviteter og prosjekter. Ved inngangen til 2023 hadde EU vedtatt tekniske kriterier for hvilke aktiviteter som anses som miljømessig bærekraftige innen to av seks klima- og miljømål i taksonomien, herunder målene om å redusere og forebygge klimagassutslipp samt klimatilpasning. Gjennom 2023 har EU vedtatt de endelige tekniske kriteriene for de resterende fire miljømålene, som er innført i forskriften med virkning fra 5. februar 2024.
Rapporteringspliktige virksomheter i EU har siden januar 2022 vært forpliktet til å rapportere etter taksonomiregelverket. I Norge har denne plikten vært gjeldende siden 1. januar 2023. For investorer som PKH er det avgjørende å kunne måle og sammenligne selskaper på tvers av bransjer, noe som krever et felles sett med rapporteringskriterier.
Utfordringer med datakvalitet
Kvaliteten på tilgjengelige data har hittil vært utfordrende. De utviklede datakildene viser til tider lav innbyrdes validitet, og vurderingene av enkelte selskaper varierer betydelig mellom ulike dataleverandører. Denne inkonsistensen, kombinert med eksempler på svak datakvalitet eller mangel på data, indikerer at validiteten på utslippsdata er lav. Spesielt innen energisektoren synes det som om markedsaktører og myndigheter ikke har tatt fullt innover seg kompleksiteten i det grønne skiftet. Dette reflekteres også i den globale politiske dagsordenen, hvor Europas energiforsyning har blitt et storpolitisk tema.
Det er grunn til å tro at både datakvaliteten og metodikken for beregning av utslippsintensitet vil forbedres raskt.
Gjennomlysning av investeringsporteføljen
PKH har engasjert et eksternt rådgivningsmiljø for å gjennomføre en grundig gjennomgang av pensjonskassens investeringer ved utgangen av 2024. Analysen dekker omtrent 78 prosent av totalporteføljen, noe som gir et godt bilde av virksomheten. Når det gjelder utslippsdata, dekker analysen 97 prosent av aksjeporteføljen, sammenlignet med 55 prosent av obligasjonsporteføljen. ESG-ratingen er 97 prosent for aksjer, mens den ligger på 57 prosent for obligasjoner.
Vurdering av bærekraftsrisiko
Per i dag har PKH ikke tilstrekkelige data til å gjøre en nøyaktig vurdering av de sannsynlige konsekvensene av bærekraftsrisikoer for avkastningen i ulike aktivaklasser i tjenestepensjonsordningen. Markedet funger imidlertid slik at alle risikoer over tid blir priset inn i markedsverdien av ulike typer investeringer. Les mer om vår kapitalforvaltiningsstrategi på våre nettsider.
For å sikre oppdatert informasjon og få målinger av karbonintensitet og ESG-rating i PKHs portefølje, samarbeider PKH med en ekstern leverandør. Resultatene for PKHs portefølje per 31.12.2024 fremgår av vedlagte lenke.
PKH hensyntar bærekraftsrisiko i sine investeringer der dette er praktisk mulig, spesielt ved kjøp av fast eiendom. I due diligence-prosessen vurderes sannsynligheten for at investeringen kan få redusert verdi som følge av klimarelaterte hendelser, for eksempel flom, ras, tørke eller andre ekstremværhendelser. Slike bærekraftsrisikoer inngår i beslutningsgrunnlaget for om investeringen skal gjennomføres.
Godtgjørelsespolitikk i forbindelse med integrering av bærekraftsrisikoer
PKHs ansatte har fastlønn og bærekraftsrisiko er ikke integrert i PKHs godtgjørelsesordninger.