Uførepensjonen er beregnet ut ifra den fremtidige inntekten som vi har fått oppgitt fra deg. Når skatteoppgjøret er klart, får vi inntektsopplysninger fra Skatteetaten på hva du faktisk tjente i etteroppgjørsåret. Når vi foretar etteroppgjøret sammenligner vi inntekten vi har lagt til grunn i pensjonsberegningen, med den faktiske inntekten vi får oppgitt fra skatteetaten.
Har du fått for mye utbetalt vil du motta et krav, og har du fått for lite utbetalt vil du få en etterbetaling.
Om du ikke hadde uførepensjon hele året, vil etteroppgjøret ta utgangspunkt i inntekten for perioden du mottok uførepensjon.
Når gjennomføres etteroppgjøret?
Vi gjennomfører i disse dager etteroppgjør for inntektsårene 2022 og 2023. Du kan dermed motta brev for et eller begge av disse inntektsårene. Mottar du ikke brev fra oss har du mottatt riktig pensjon, og det er ikke beregnet etterbetaling eller krav for disse årene.
Inntekt som berører etteroppgjøret:
All pensjonsgivende inntekt utenom arbeidsavklaringspenger og uføretrygd fra NAV er inkludert i etteroppgjøret. Omsorgslønn, fosterhjemsgodtgjørelse og personinntekt fra næringsvirksomhet regnes også som inntekt.
- Arbeidsinntekt fra privat og offentlig virksomhet
- Næringsinntekt
- Styrehonorarer
- Honorarer for ulike tillitsverv
- Feriepenger fra arbeid du har utført etter at du fikk innvilget uførepensjon
Inntekt som ikke berører etteroppgjøret:
- Arbeidsavklaringspenger (AAP) og uføretrygd fra folketrygden
- Inntekt, inkludert feriepenger, som stammer fra helt avsluttet arbeid eller virksomhet du hadde før du tok ut uførepensjonen (såkalt etterslepsinntekt)
- Foreldrepenger fra NAV som er beregnet ut fra AAP
Hvis du er usikker på hva som er pensjonsgivende inntekt, ta kontakt med Skatteetaten.
Kan jeg øke grensen for tillatt inntekt?
Dersom du jobber like mye som før, men har hatt en høy lønnsøkning, kan du søke om å få endret inntektsgrensen for uførepensjonen din. Da blir ikke uførepensjonen redusert, selv om du tjener mer. Dette forutsetter at økningen er større enn reguleringen av grunnbeløpet i folketrygden (G), og at du jobber i en stilling som gir rett til medlemskap i en offentlig tjenestepensjonsordning.
Du søker ved å sende en skriftlig henvendelse til oss, med dokumentasjon som viser lønn før og etter reguleringen.
Hva gjør du om du mener etteroppgjøret er feil?
Hvis du mener at selve etteroppgjøret er feil, har du anledning til å sende inn riktige opplysninger. Da må du selv dokumentere hva som er feil, og sende en skriftlig henvendelse til PKH, enten per post eller til e-post pensjon@pkh.no.
Du kan anke vedtaket inn for Trygderetten innen seks uker etter at skriftlig melding om vedtak kom frem til deg, jf. lov om anke til Trygderetten § 9 første ledd. Anken må være skriftlig og sendes PKH for behandling. PKH foretar saksforberedelse før anken sendes til Trygderetten.
Hold oss informert om endringer i inntekten din
For å sikre at du får riktig utbetaling av uførepensjon, er det viktig at du holder PKH orientert om hva du forventer å ha i fremtidig inntekt. Du kan selv melde inntekt ved å bruke vår inntektsveileder. Denne finner du ved å logge deg inn i medlemsportalen på www.pkh.no.